Prima zi a Congresului PSD a fost una soft, spre deosebire de ultimele evenimente similare de acest gen cu care social-democraţii şi-au obişnuit audienţa. Reuniunea a fost marcată de discursuri elegante, presărate cu glume iscusit alese şi de unanimităţi de mult uitate.
Vedeta incontestabilă a fost Adrian Năstase, a cărui revenire a constituit un ax central, având în vedere că apariţia acestuia - prima în public de după eliberare - era aşteptată atât de social-democraţii prezenţi la Sala Palatulului, cât şi de mulţimea de jurnalişti veniţi să relateze evenimentul.
Discursurile candidaţilor au fost, de asemenea, unele soft, având la bază strategii de împăcare - cum a fost cel al lui Vanghelie, candidat la un post de vice, sau elogiul comuniştilor - cum a fost cel al lui Robert Negoiţă, candidat la altă funcţie de vice.
Pata de culoare a reuniunii a fost constituită de prestaţia scenică a preşedintei femeilor PES, Zita Gurmai, care a îngenuncheat pe scenă pentru a-i oferi preşedintelui de onoare, Ion Iliescu, un buchet de flori, acesta fiind aşezat în primul rând al audienţei.
Momentul-surpriză a fost anunţul intrării în PSD a jurnalistei Cristina Ţopescu.
Unanimităţile, de mult uitate la astfel de evenimente, au fost reînviate de două voturi ale delegaţilor, care s-au pronunţat pe modificările la Statut şi pe o hotărâre de amânare a intrării în vigoare a unui articol din acelaşi document.
Unitatea a fost de fapt mesajul pe care social-democraţii au vrut să-l dea prin organizarea acestui congres, pornind de la "alinierea" tuturor foştilor preşedinţi ai partidului - Oliviu Gherman, Ion Iliescu, Adrian Năstase, Mircea Geoană. Imaginea de unitate a fost completată de discursurile foştilor şi actualilor lideri ai partidului.
Nici discursul lui Ion Iliescu nu a ieşit din "standardele" reuniunii, acesta fiind unul cu referiri ma