Muzee, cinematografe, universități, școli și grădinițe. Clujul ar putea să le piardă pe toate, din cauza zecilor de cereri de retrocedare. Valoarea acestor clădiri se ridică la zeci de milioane de euro, cele mai multe dintre ele fiind monumente istorice sau de patrimoniu.
O adevărată comoară pentru cei care vânează spații comerciale în centrul orașului, clădirile care în prezent adăposesc muzee s-ar putea întoarce la moștenitori, iar colecțiile de artă ar deveni istorie. Palatul Sebestyen, fostul Cinematograf Arta și Muzeul Farmaciei valorează împreună 12 milioane de euro.
În anul 2010, clujenii au pierdut cinematorgraful Arta. Clădirea a fost retrocedată către foştii proprietari, respectiv strănepotul şi nepoata celui care în urmă cu 100 de ani a proiectat şi construit imobilul, Sebestyen David.
Moştenitorii au primit cele mai mari spaţii din clădire, iar statul trebuie să le plătească acestora 7 milioane de euro pentru apartamentele din imobil pe care le-a vândut deja.
După ce a rămas fără cinematograful Arta, Clujul ar putea să piardă și Muzeul de Artă din Piața Unirii.
Muzeul de Artă este revendicat, în proporţie de 75% de moştenitorii familiei Bánffy. Aceste cereri de retrocedare blochează, din păcate, reabilitarea clădirii care se află într-o avansată stare de degradare.
Agenții imobiliari privesc clădirile vechi din centrul orașului care sunt scoase la vânzare ca pe adevărate oportunități. De exemplu, clădirea care adăpostește colecția Muzeului Farmaciei a fost scoasă la vânzare de o agenție clujeană la prețul de 2 milioane de euro.
Cătălin Priscorniţă, proprietarul ueni agenţii imobiliare, spune că aceste clădiri sunt valoroase pentru că sunt în centru şi au o istorie în spate.
„Cumpărătorii lor nu sunt neapărat interesaţi de tradiţia sau de evenimentele petrecute în aceste clădiri. Ei evaluează imobilele ca pe un