* Culiţă Tărâţă se plânge că pagubele se ridică la peste 4 milioane de euro * daunele nu sunt acoperite de societăţile de asigurări
Deşi digurile fac faţă fără probleme debitului foarte mare al Dunării, circa 4.000 hectare de terenuri agricole din Insula Mare a Brăilei sunt acoperite de ape în acest moment. Fenomenul a fost provocat nu de o revărsare propriu-zisă a fluviului, ci de infiltraţiile pe sub corpurile digurilor, la care se adaugă apa împinsă la suprafaţă din pânza freatică, pe principiul vaselor comunicante.
Aurel Hada, directorul tehnic al firmei "Agricost", cea care a preluat exploatarea agricolă a terenului din Insulă de la "TCE 3 Brazi" SRL, spune că fenomenul este unul normal pentru această perioadă a anului. "Aproape în fiecare primăvară ne confruntăm cu astfel de băltiri care apar pe diverse sole, unde terenul are o cotă mai joasă. Noi am solicitat încă din luna decembrie pornirea sistemului de desecare din IMB şi am plătit o sumă considerabilă, de zeci de miliarde de lei vechi, către ANIF, pentru funcţionarea pompelor. Cu toate acestea, băltirile persistă în continuare pe terenurile de unde apa nu poate fi preluată de canalele de desecare", ne-a explicat directorul Hada. Acesta spune că daunele provocate de excesul de apă din sol nu sunt acoperite de societăţile de asigurări, deci vor rămâne ca pagube pentru societatea "Agricost". Deşi aparent nu mai are nicio legătură cu afacerea agricolă din IMB, Culiţă Tărâţă, proprietarul firmei "TCE 3 Brazi", a declarat pentru presa centrală că pagubele provocate de băltiri se ridică la peste 4 milioane de euro. "Sperăm să facem producţie mare şi să avem preţuri bune la vară, ca să acoperim pierderea asta. Aşa-i la câţiva ani o dată. Năvăleşte Dunărea, eşti la mila lui Dumnezeu", a declarat Tărâţă pentru publicaţia electronică "economica.net".
* Culiţă Tărâţă se plânge că pagube