O cercetare realizata recent in SUA a aratat ca o leguma banala, cum e morcovul, poate fi de folos in lupta cu cancerul de prostata.
Studiul, realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea York, a aratat ca in general alimentele continand cantitati mari de Vitamina A sunt benefice in combaterea acestei boli. In aceasta categorie intra, pe langa morcov, de departe cel mai eficient, ardeii grasi rosii, legumele verzi si ficatul.
Vitamina A continuta este convertita in organism intr-o substanta cunoscuta sub denumirea de acid retinoic. In prezenta acesteia, celulele canceroase nu se mai multiplica, facand ca boala sa fie localizata si mai usor tratabila, dupa cum relateaza Saga.
Si pana acum se observase ca nivelul scazut de Vitamina A din sange este asociat cu acest tip de cancer, insa nu se cunostea mecanismul implicat in acest proces, a explicat un cercetator implicat in studiu, Norman Maitland.
Acidul retinoic este deja folosit in tratarea unui alt tip de cancer, respectiv leucemia, imbunatatind sansele de supravietuire. Insa inainte de a lua de la famacie suplimente, trebuie avut in vedere faptul ca, in doze mari, aceasta vitamina este toxica.
Semnele ca Vitamina A e in exces in organism sunt pielea ce a capatat o nuanta oranj, epiderma care se descuameaza, vederea incetosata si greturile ori ameteala. In cazuri extreme cel in cauza se poate confrunta cu caderea parului sau cu o splina si ficat marite. Unoeri poate surveni chiar moartea.
De retinut e ca 100 de grame de morcovi furnizeaza 17.000 de unitati de Vitamina A, de trei ori mai mult decat doza zilnica recomandata, de 5.000 de unitati.
O cercetare realizata recent in SUA a aratat ca o leguma banala, cum e morcovul, poate fi de folos in lupta cu cancerul de prostata.
Studiul, realizat de oamenii de stiint