În termeni juridici, acordul nu echivalează cu o recunoaștere a Kosovo de către Serbia, cu toate că premierul kosovar Thaçi a afirmat de îndată contrariul.
Serbia si Kosovo au ajuns în cele din urma la o înțelegere provizorie astăzi la Bruxelles, după o serie de psihodrame care au presărat negocierile din ultimele două saptamâni. Chiar si miercuri, discuțiile între premierul sîrb Ivica Dačić si cel kosovar Hashim Thaçi, in prezența șefei diplomației europene Catherine Ashton, fuseseră extrem de tensionate, duraseră 14 ore si se incheiaseră după miezul nopții printr-un eșec total.
Cei doi premieri, Dačić si Thaçi, se intorseseră acasă cu mâinile goale, insa au fost chemați înapoi la Bruxelles de către Catherine Ashron, care dorea neapărat să obțină un acord de principiu între cele doua părți, in perspectiva reuniunii ministeriale de saptamana viitoare, din 22 aprilie, unde Serbia va fi unul din principalele subiecte discutate.
Pentru Comisia europeană, și pentru Cathrine Ashton în special, care s-a investit foarte mult personal în negocierile sîrbo-kosovare, un acord de principiu, chiar în absența detaliilor, era absolut necesar pentru a face față criticilor de ineficacitate adresate medierii europene.
Cele două părți au parafat acordul, care va trebui să fie acum aprobat de parlamentele de la Belgrad și Priștina. Serbia propusese un schimb de teritorii cu Kosovo, pentru a putea păstra controlul asupra regiunii de nord, Mitrovica, populată aproape în totalitate de sîrbi, dar Priștina a refuzat. Refuzul guvernului de la Priștina de a accepta un schimb de teritorii cu Serbia se explica și prin faptul ca in nordul sîrbesc al Kosovo, se afla singurele mine și zăcăminte de minereuri ale provinciei.
Cedînd teren, premierul sîrb Dačić se cramponase apoi de ideea menținerii unei autonomii a sîrbilor din nordul Kosovo în do