Epidemia de rujeolă izbucnită în judeţ la începutul anului trecut ar putea fi stinsă până în vară. Directorul adjunct medical al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Cătălina Zorescu, speră ca cel târziu din iunie să nu mai fie înregistrate cazuri noi de boală. Anul trecut, 950 de suceveni, dintre care 710 din mediul rural şi 240 din mediul urban, s-au îmbolnăvit de rujeolă. Boala a fost depistată iniţial în rândul preşcolarilor şi şcolarilor, pentru ca ulterior să se extindă şi printre contacţii acestora. Astfel, tot mai mulţi sugari şi adulţi, majoritatea rude ale copiilor de vârstă preşcolară şi şcolară la care apăruse rujeola, au contractat infecţia, fiind diagnosticaţi la rândul lor cu această afecţiune.
În 2012, rujeola a provocat şi un deces, la o fetiţă de 9 ani, din Brodina de Sus, care învăţa la şcoala din Izvoarele Sucevei şi care se pare că nu era vaccinată împotriva bolii. Anul acesta, în primele trei luni, specialiştii DSP Suceava au contabilizat 102 îmbolnăviri prin rujeolă. În judeţ, ultima epidemie de rujeolă a fost semnalată în 2006 şi a numărat 168 cazuri.
Rujeola, cunoscută sub numele de pojar, este o boală extrem de contagioasă care se transmite pe cale aeriană, de la o persoană infectată la alta, răspândirea ei fiind foarte dificil de controlat.Netratată, rujeola poate avea complicaţii grave, printre care otita, pneumonia şi encefalita.
Epidemia de rujeolă izbucnită în judeţ la începutul anului trecut ar putea fi stinsă până în vară. Directorul adjunct medical al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Cătălina Zorescu, speră ca cel târziu din iunie să nu mai fie înregistrate cazuri noi de boală. Anul trecut, 950 de suceveni, dintre care 710 din mediul rural şi 240 din mediul urban, s-au îmbolnăvit de rujeolă. Boala a fost depistată iniţial în rândul preşcolarilor şi şcolarilor, pentru ca ul