In ultima perioadă se vorbeşte din ce în ce mai mult şi mai intens despre regionalizarea României. Se doreşte crearea unui alt cadru al dezvoltării economice şi sociale a ţării, iar obiectivul major al acestei dezvoltări nu poate fi decât asigurarea unui standard de viaţă mai ridicat pentru populaţia regiunilor. Implicit, se doreşte şi o îmbunătăţire a sistemului de educaţie.
În acest context, Ovidiu Băsceanu, inspector şcolar general adjunct, a declarat următoarele: “Judeţul Dâmboviţa se află într-o zonă în care există competitori puternici, în special cei doi vecini: Prahova şi Argeş. Nu dorim să intrăm într-o competiţie oarbă, surdă, pentru că noi nu vrem neapărat să fim reşedinţă de regiune. Totuşi, aşa cum a fost gândită această regionalizare, ne dă dreptul să sperăm că vom avea câteva instituţii deconcentrate care ar putea să deţină sau să joace acest rol în viitoarea regiune de dezvoltare.”
La nivel de inspectorat şcolar s-a considerat a fi necesară prezentarea unei “cărţi de vizită” a Inspectoratului Şcolar Judeţean Dâmboviţa.
Plecând de la Târgoviştea celor 33 de voievozi, de la părintele tiparului românesc, Diaconu Coresi, de la celebrii poeţi Văcăreşti şi primii dascăli care s-au manifestat în acest spaţiu de educaţie şi de cultură, precum şi de la stilul arhitectural brâncovenesc cu care ne mândrim în judeţul Dâmboviţa, prin Palatul de la Potlogi, se discută lucruri despre judeţ, ca spaţiu de referinţă geopolitic, cultural, istoric, turistic, etnografic şi educaţiv.
Priorităţile inspectoratului şcolar sunt construcţia unui învăţământ de calitate desfăşurat, pe cât posibil, în şcoli dotate la nivel european şi asigurarea valorizării individului şi a capacităţilor sale.
Deviza Inspectoratului Şcolar Judeţean Dâmboviţa, cu care va încerca să-şi desfăşoare pe viitor activitatea, fie că va fi centru regional sau nu, este “O şcoală