-AA+A
Universul Bradea, „desţelenit” foto: Mesagerul de BNGaleria „Arcade-24” a găzduit joi, de la ora 18.00, ultima fază a manifestării „Grigore Bradea - un fel de om”, dedicată sculptorului bistriţean la împlinirea a cincisprezece ani de la trecerea la cele veşnice.
Asociaţia Culturală „Grigore Bradea”, principala organizatoare a evenimentului, a programat pentru public conferinţele: „Un echivalent verbal pentru semnul plastic”, de profesorul Emil Cira din Nürnberg (Germania), „Despre diferite feluri de a fi împreună” - prof.univ.dr. Virgil Ciomoş, „Nu eşti dacă îţi supravieţuieşti - Nouă chipuri ale sculpturii lui Grigore Bradea” - crititcul de artă Oliv Mircea.
Prieten cu Grigore Bradea de pe vremea când, foarte tineri, după terminarea studiilor universitare, lucrau la Năsăud, Emil Cira a desfăşurat pânzele conferinţei pe mai multe planuri, vorbind despre opera lui Bradea, despre atmosfera din acea vreme şi despre preocupările artistice ale sculptorului de la care a învăţat lucruri fundamentale privitoare la plastica de care era interesat ca filolog. O conferinţă care a etalat o întindere culturală şi o putere de a ţine echilibrul prezentării generale şi a detaliului, în relaţie cu alte domenii, cu adevărat rare. La rândul său, prof.univ.dr. Virgil Ciomoş, unul dintre cei mai vizibili universitari-filosofi ai noştri, a abordat personalitatea prietenului său Bradea într-un context mai larg, al relaţiilor dintre oameni, care se bazează pe faptul că sufletului îi lipseşte ceva şi pentru aceea doreşte să comunice cu aproapele. A încheiat spunând că pentru Grigore Bradea „lumea desenelor sale era mai reală decât orice realitate”.
Invitaţi ai evenimentului au fost artiştii Vasile Tolan şi Miron Duca, amândoi laureaţi cu premiul Uniunii Artiştilor Plastici din România; aceştia au prezentat întâmplări din perioada cristalizării grupării de ar