La “doar” 1.200 de ani lumină de Terra. Astronomii americani care utilizează telescopul spaţial Kepler al NASA au declarat că au identificat două planete care par capabile să susţină viaţa.
Planetele descoperite de astronomi orbitează în jurul unei stele şi fac parte dintr-un sistem solar similar cu al nostru, numit Kepler-62 şi aflat la o distanţă de 1.200 de ani lumină, informează corespondenţii BBC. Cele două exoplanete, denumite “Kepler-62f” şi “Kepler-62e“, fac parte dintr-un sistem solar de cinci planete şi sunt mai mari decât Terra doar cu 40%, respectiv cu 60%, transmite Mediafax. “Pornind de la ceea ce am putut să observăm, adică raza lor şi durata orbitei lor în jurul stelei lor, aceste două exoplanete sunt corpurile cereşti cele mai asemănătoare cu Terra care au fost descoperite vreodată”, a explicat Justin Crepp, un astrofizician de la Universitatea Notre-Dame, unul dintre autorii acestui studiu, publicat în revista americană Science.
Kepler-62f este astfel cea mai asemănătoare cu Terra, prin prisma mărimii, fiind situată în zona locuibilă din jurul unei stele şi având o compoziţie cel mai probabil telurică. Ea se învârte în jurul stelei sale (Kepler-62) în 267 de zile.
Kepler-62-e, care orbitează în jurul aceleiaşi stele în 122 de zile, se află la limita distanţei locuibile – unde temperatura nu este nici prea mare nici prea scăzută pentru a permite apei să existe în stare lichidă -, au precizat astrofizicienii.
Steaua Kepler-62, aflată la o distanţă de 1.200 de ani-lumină de Terra (1 an-lumină echivalează cu 9.460 miliarde de kilometri), este o stea pitică, având o masă ce reprezintă două treimi din masa Soarelui nostru. Ea deţine totodată doar 20% din luminozitatea Soarelui.
Aceste două exoplanete sunt cele mai îndepărtate de steaua lor dintre cele cinci exoplanete ale acelui sistem solar şi primesc o radiaţie simila