Care sunt priorităţile dumneavoastră la conducerea Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar (SLSIP) Constanţa?
Priorităţile de moment se referă la implicarea sindicatului pentru aplicarea prevederilor legale în litera şi spiritul legii în privinţa concursului pentru acordarea gradaţiei de merit în învăţământul preuniversitar şi a metodologiei privind mişcarea personalului didactic. Vizăm menţinerea coeziunii şi credibilităţii sindicatului, promovarea şi apărarea drepturilor profesionale, economice şi sociale ale membrilor noştri de sindicat prevăzute în legislaţia în vigoare, precum şi obţinerea, prin negociere, şi a altor drepturi.
Cu ce probleme aţi preluat SLSIP Constanţa?
Problemele se referă în primul rând la faptul că am fost şi suntem obligaţi să apelăm la instanţele de judecată pentru punerea în aplicare a unor legi votate de Parlamentul României. O altă problemă se referă la practica instanţelor judecătoreşti din România, care de foarte multe ori, pe aceeaşi speţă, plecând de la prevederile aceluiaşi act normativ dau soluţii diferite. Chiar şi în cazul sentinţelor judecătoreşti favorabile, definitive, irevocabile şi executorii, Guvernul României a decis plata drepturilor salariale câştigate în instanţă prin eşalonare, timp de cinci ani. Sindicatul a solicitat şi continuă să solicite plata acestor sume, cel mult în trei tranşe, aşa cum se hotărâse iniţial şi instituirea unei excepţii pentru membrii de sindicat pensionari sau pensionabili, în numele cărora noi am cerut plata acestor drepturi băneşti într-o singură tranşă.
O altă problemă cu care ne confruntăm este decontul navetei pentru personalul didactic de predare. În unele localităţi nu li se decontează naveta, în altele se decontează cu mare întârziere şi, în altele, doar un anumit procent din suma cheltuită de cadrele didactice pentru n