Au trecut trei săptămâni de când a intrat în vigoare coplata în spitale. La Spitalul „dr. Aurel Tulbure“ din Făgăraş s-a stabilit de la început ca suma pe care pacienţii o vor plăti la externare să fie minimă. De aceea fondurile care s-au strâns din coplată sunt nesemnificative, în comparaţie cu cheltuielile şi necesităţile pe care le are unitatea spitalicească. Pe de cealaltă parte, oamenii ţin contul fiecărui ban din buzunar, aşa că plata la externare nu-i prea încântă.
1.200 de lei este suma care a intrat în bugetul Spitalului „Aurel Tulbure“ de la 1 aprilie şi până acum. Este o sumă modestă însă pe principiul că „puţin câte puţin se adună“ reprezentanţii instituţiei medicale au găsit deja o destinaţie banilor. Ei îi vor cheltui pe igienizarea unui compartiment din spital.
Faptul că suma încasată din coplată nu este foarte mare, este şi din cauză că reprezentanţii spitalului din Făgăraş au avut posibilitatea de a stabili preţul coplatei la externare, iar ei au ales cea mai mică valoare.
Indiferent de numărul de zile petrecute în Spitalul „Aurel Tulbure“, înainte să iasă pe uşa unităţii, pacientul trebuie să treacă pe la ghişeu şi să achite suma de 5 lei. Aceşti bani vor fi plătiţi de toţi cei internaţi cu câteva excepţii, printre care se află bolnavii cronici din cadrul programelor naţionale de sănătate, copiii sub 18 ani, gravidele şi lăuzele, pensionarii cu venituri sub 740 de lei, persoanele cu dizabilităţi. Coplata nu se va achita nici în cazul internărilor de urgenţă.
(Iulia GRECU)
Au trecut trei săptămâni de când a intrat în vigoare coplata în spitale. La Spitalul „dr. Aurel Tulbure“ din Făgăraş s-a stabilit de la început ca suma pe care pacienţii o vor plăti la externare să fie minimă. De aceea fondurile care s-au strâns din coplată sunt nesemnificative, în comparaţie cu cheltuielile şi necesităţile pe care le are unitatea s