De la începutul lunii aprilie, preţul cartofilor a explodat: angro, un kilogram a ajuns la şapte lei, iar cu amănuntul - la nouă lei. Seceta din 2012 e de vină şi faptul că suntem în post, explică specialiştii
Zilele trecute, Banca Naţională atenţiona asupra menţinerii riscului unor presiuni dezinflaţioniste în economia naţională. Acestea ar putea surveni ca urmare a diminuării cererii interne şi a celei externe, a preţurilor internaţionale la petrol şi produsele alimentare, precum şi a celor de pe piaţa internă la alimente.
Estimarea BNM se baza pe evoluţia preţurilor din ultimele trei luni, perioadă în care la multe produse alimentare s-au atestat ieftiniri, iar la altele scumpiri neînsemnate. De exemplu, în martie preţul la ouă a scăzut cu 13,6%, în timp ce cartofii s-au scumpit cu 2,6%.
Cartofii în topul scumpirilor
Evoluţiile de pe piaţa internă din ultimele două săptămâni oferă un alt tablou. La unele produse preţurile, practic, au explodat. Cartofii, care acum trei săptămâni se vindeau la piaţa angro cu 3,5 lei kilogramul, ieri costau cel puţin 5,0-6,50 lei. La Ungheni, considerat cel mai scump oraş din Moldova, la piaţa angro preţul ajunsese la opt lei, aproape dublu faţă de începutul anului şi cu 30% mai mare decât acum o săptămână.
O evoluţie similară au avut-o şi preţurile la morcov şi ceapă, care s-au majorat în ultimele două spătămâni cu 20-40%.
„E scump, chiar foarte scump“, se jeluie mătuşa Vera G. din Răzeni, Ialoveni, venită la piaţa agricolă „Vasile Revenco“ din Capitală, însoţită de fecior. „A fost secetă anul trecut şi recolta mică. Nu mi-au mai rămas cartofi, aşa că am venit tocmai la Chişinău să cumpăr, căci la noi sunt foarte scumpi“, adăugă mătuşa.
Ceapă degerată de patru lei
„În ţară nu prea sunt stocuri, totul se importă“, ne explică Victor, un vânzător angro. „Ceapa este din Ucraina şi costă o