Banca Centrală a Republicii Cipru (BCRC) a respins ofertele Băncii Transilvania (BT) şi Raiffeisen Bank pentru preluarea Bank of Cyprus (BOC) România.
BCRC a refuzat ofertele depuse de BT şi Raiffeisen pentru preluarea totală sau parţială a subsiduarei BOC şi caută alternative de transfer în România a depozitelor de la unitatea locală, care au coborât sub 100 de milioane de euro. Surse bancare au declarat pentru Mediafax că încă de miercuri cele două oferte au fost considerate mult prea mici în comparaţie cu ceea ce au evaluat comitetul de restructurare a sistemului bancar din Cipru, prin consultanţi.
Mai multe surse au confirmat că Raiffeisen a cerut un discount mai mic pentru creditele care urma să le preia de sucursala din România a Bank of Cyprus, dar BT, deşi a solicitat un discount mai mare, a fost dispusă să includă în portofoliu majoritatea creditelor cu un serviciu bun al datoriei. Deşi a solicitat un discount peste cel cerut de Raiffeisen, BT a mandat avocaţii şi reprezentanţii trimişi în Cipru, potrivit Ziarului Financiar, să continue negocierile, dar au avut o marjă destul de limitată de îmbunătăţire a ofertei, sub presiunea acţionarilor BERD şi IFC. Oficialii celor două bănci care au depus oferte nu au putut fi contactaţi.
Activele înregistrate de BOC România însumează 450 de milioane de euro, din care 350 de milioane reprezintă credite. Cel mai mare îl reprezintă o finanţare de 110 milioane de euro acordat companiei care deţine hotelul Marriott, prelungit scadent în 2017. Deşi a informat iniţial că măsurile nu vor fi aplicate şi în unităţile din alte state, BOC a închis subsidiara din România din 1 aprilie, iniţial pe o săptămână, timp în care urma să identifice un cumpărător. Măsura a fost prelungită până pe 22 aprilie. Iniţial, printre băncile interesate de subsidiară a figurat şi BCR, dar s-a retras după ce BCRC a prelun