Inspectorii de muncă din Vrancea vor controla în lunile mai şi iunie mai multe balastiere de pe raza judeţului. Aceste verificări fac parte dintr-o acţiune care este desfăşurată la nivel naţional şi care vizează modul în care sunt respectate măsurile de securitate şi sănătate în muncă în domeniul extracţiei de minerale utile de subsol sau de suprafaţă. „O primă etapă a acestei acţiuni pe care o vom avea la balastiere se va desfăşura în luna mai, pentru îndrumarea şi consilierea agenţilor economici în scopul prevenţiei. A doua etapă este controlul propriu-zis, în luna iunie, când vom verifica respectarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă”, ne-a declarat Eliza Botezatu, inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vrancea. În judeţul nostru funcţionează balastiere pe Siret, la Suraia, Bilieşti, Vulturu, Cosmeşti.
Cât priveşte extragerea mineralelor de subsol, în Vrancea sunt două parcuri de sonde, unul la Burcioaia, din zona Adjud, dar care este în competenţa teritorială a ITM Bacău. Şi la Fitioneşti există o sondă de exploatare geologică a hidrocarburilor, grupul Rompetrol începând forările abia în august 2012. Prin urmare, inspectorii de muncă vrânceni vor controla doar balastierele.
Inspectorii de muncă din toată ţara vor controla, până la sfârşitul lunii iunie, toate cele 678 societăţi comerciale al căror domeniu de activitate este extracţia substanţelor minerale utile, mineritul prezentând un risc crescut de accidentare şi îmbolnăvire profesională, a declarat Ciprian Georgian Dragomir, inspector general de stat al Inspecţiei Muncii. Dintre cele 678 de societăţi comerciale cu activitate în extracţia substanţelor minerale utile din subteran şi de la suprafaţă, cele mai multe se află în judeţele Vrancea (59), Bihor (51) şi Hunedoara (50). În Vrancea, multe societăţi, deşi sunt înfiinţate şi figurează în Registrul C