Al patrulea fum negru la Palatul Quirinal, după ce vineri seară parlamentarii şi reprezentanţii regiunilor italiene nu au reuşit să ajungă să desemneze un preşedinte, fiindcă membrii PdL, formaţiunea condusă de fostul premier Silvio Berlusconi, şi cei ai Ligii Nordului au părăsit sala în semn de protest faţă de candidatul coaliţiei de centru-stânga, Romano Prodi.
Prodi, propus din partea Partidului Democrat, care se bucură de majoritate în Camera Deputaţilor, dar nu şi în Senat, a reuşit să adune 395 de voturi din 732. Pentru ca să fie desemnat în funcţia de preşedinte, Prodi avea nevoie de o majoritate simplă, respectiv 504 voturi. La primele trei scrutinuri, neboicotate de Berlusconi şi aliaţii săi, au votat toţi cei 1.007 electori, însă niciun candidat nu a reuşit să adune majoritatea de două-treimi necesară.
Prodi a fost propus vineri dimineaţa ca nou candidat pentru funcţia de preşedinte de către Partidul Democrat (PD). Propunerea făcută de democraţi nu a fost pe placul coaliţiei de centru-dreapta condusă de către Silvio Berlusconi, având în vedere că între cei doi există o rivalitate mai veche, Prodi învingându-l de două pe „Il Cavaliere“ la urne. Berlusconi consideră că o eventuală alegere a lui Prodi în funcţia de preşedinte ar reprezenta un risc suplimentar pentru el, în contextul în care se confruntă cu numeroase probleme cu justiţia italiană.
Iniţial, Pier Luigi Bersani, liderul Partidului Democrat, şi Berlusconi căzuseră de acord asupra lui Franco Marini. Acesta din urmă a obţinut doar 521 voturi din partea marilor electori, în primul tur, organizat joi dimineaţa, în contextul în care erau necesare 672 din totalul de 1.007.
La ultimul scrutin, cel de vineri seară, Marini, rămas fără sprijin, a adunat numai trei voturi. În faţa lui s-au aflat Stefano Rodota, propunerea Mişcării Cinci Stele a lui Beppe Grillo, şi Massimo D'Alema, pro