Omul politic Panaite Donici a avut moşii în satele Valea Ursului şi Horia. El a contribuit la ridicarea bisericilor din aceste două sate, a clădirii Liceului “Ion Ionescu de la Brad” şi la construirea căii ferate Roman – Iaşi.
Două dintre satele comunei Valea Ursului, Giurgeni şi Valea Ursului, au fost în proprietatea a doi mari boieri – Dimitrie Drăghici şi Panaite Donici. Vecini de moşie, ei au participat, de-a lungul timpului, la activităţi comune în zonele în care erau proprietari de teren. Cele două personalităţi care au marcat viaţa comunităţii locale – şi chiar a ţării – îşi dorm somnul de veci împreună, în curtea bisericii din satul Valea Ursului.
Dimitrie Drăghici a fost unul dintre ctitorii Bisericii “Sfântul Dumitru” din Valea Ursului, a cărei construcţie s-a realizat între 1844 şi 1846. Satul Giurgeni, întemeiat în 1844, tot de boierul Drăghici, a devenit cunoscut în 1849 sub numele de Poienari sau Giurgenii Boiereşti, iar din 1871 – sub denumirea de Giurgenii Mănăstireşti. Dimitrie Drăghici a fost şi fondatorul primului aşezământ spitalicesc particular din Moldova, care se va transforma, ulterior, în Spitalul Judeţean de Urgenţă din Vaslui. Unitatea spitalicească a fost deschisă la 23 februarie 1864, când boierul Drăghici a semnat “actul de fondaţiune a Spitalului Drăghici din Vaslui”.
Cel de-al doilea ctitor al bisericii din satul Valea Ursului a fost Panaite Donici (1825-1905). Acesta a studiat la Academia Mihăileană şi s-a specializat la Paris. Panaite Donici a fost inginer, deputat, ministru al agriculturii, comerţului şi lucrărilor publice şi comandantul primului batalion de geniu (1859 – 1868) sub domnitorul Carol I şi unul dintre principalii donatori ai Spitalului “Drăghici” din Vaslui. A ocupat funcţia de ministru al Lucrărilor Publice în urma demisiei lui Dumitru Brătianu, la 13 noiembrie 1867. Chiar de la preluar