Familii întregi de sirieni au fost incendiate în propriile locuinţe, oamenii au fost bombardaţi în timp ce stăteau la coadă pentru pâine, copiii au fost torturaţi, violaţi şi ucişi cu sânge rece, în timp ce oraşele au fost reduse la uriaşe grămezi de moloz în cei doi ani de război intern. Toate acestea au generat o catastrofă umanitară, potrivit ONU.
Aproximativ un sfert din populaţia de 22 de milioane de sirieni este sinistrată din cauza luptelor, iar 1,3 milioane de sirieni sunt refugiaţi în ţările din jurul Siriei sau în alte state din Orientul Mijlociu şi din nordul Africii, au declarat în faţa Consiliului de Securitate al ONU subsecretarul general al ONU pentru probleme umanitare şi coordonator al operaţiunilor de asistenţă umanitară de urgenţă, Valerie Amos şi înaltul comisar al ONU pentru refugiaţi, Antonio Guterres, citaţi de Reuters.
În cadrul informării Consiliului de Securitate al ONU asupra situaţiei grave din Siria, doamna Amos a pledat pentru "adoptarea acţiunilor necesare pentru stoparea acestui conflict brutal". "Situaţia din Siria este o catastrofă umanitară, iar oamenii simpli sunt cei care plătesc preţul greu al eşuării încercărilor de a stopa acest conflict. Eu nu am un răspuns pentru acei sirieni cu care am vorbit şi care m-au întrebat de ce i-a abandonat toată lumea", a declarat doamna Amos în intervenţia ei.
Consiliul de Securitate al ONU este blocat în disputa legată de modul în care trebuie stopat conflictul din Siria. Rusia, aliatul apropiat al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, sprijinită de China, a utilizat până acum dreptul de veto pentru a bloca orice fel de rezoluţie de condamnare şi orice fel de încercare de a impune sancţiuni împotriva guvernului de la Damasc.
Joi, şeful diplomaţiei americane John Kerry a declarat că se teme că conflictul din Siria ar putea provoca „dislocarea“ ţării. „