Deputatul UDMR Cseke Attila a criticat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Oradea, schimbările aduse OG3/2013, care a condiţionat alocarea fondurilor către administraţiile localecu reducerea datoriilor cu restanţe mai mari de 90 zile în procent de 85% până pe data de 29 martie.
Iniţial, potrivit actului normativ, Guvernul stabilise că autorităţile locale pot accesa credite pentru acoperirea arieratelor, prin intermediul Ministerului Finanţelor Publice, de la Trezoreria Statului, pe termen de maxim 5 ani, la o rată minimă a dobânzii de 5,25%.
"Plafonul stabilit iniţial a fost de 800 milioane lei, egal cu volumul total al arieratelor, sumă asupra căreia, însă, s-a revenit, stabilindu-se iniţial la 500 milioane lei iar apoi la 680 milioane lei, care nu va acoperi debitele", a explicat deputatul.
În aceste condiţii, susţine Cseke, primăriile care nu vor reuşi să acopere arieratele riscă să rămână fără bani de la bugetul de stat. "Modul în care a fost abordată această problemă dovedeşte din nou că primarii şi autorităţile locale sunt priviţi ca nişte adversari ai ţării. Ministerul Finanţelor şi-a rezolvat problema, însă problema autorităţilor locale rămâne. Cine poate să-şi ia credit, o să-şi ia, dar ceilalţi nu vor mai primi nici bani de la Guvern", acuză deputatul.
Potrivit lui Cseke, în noua variantă a actului normativ s-a mai prevăzut ca termenul pentru depunerea cererilor de creditare să se decaleze din 29 martie până pe 15 mai, iar asta în condiţiile în care data stabilită pentru stingerea arieratelor a rămas acelaşi, de 29 martie. "Trebuia modificat şi termenul până la care trebuie să reducă arieratele", arată deputatul.
Pe de altă parte, parlamentarul spune că între amendamentele aduse ordonanţei s-a "strecurat" şi un articol favorabil primarilor. Este vorba despre posibilitatea ca aceştia să returneze creditul în rate