Proiectul propus de PD a fost trecut fulgerător prin parlament, în doar câteva zile.
O majoritate parlamentară ad-hoc a adoptat astăzi trecerea la sistemul electoral mixt, așa încât, începând cu următoarele alegeri parlamentare, numai 51 de deputați să fie aleși pe liste de partid, iar restul 50 – în circumscripții uninominale. Proiectul propus de fracțiunea Partidului Democrat a fost trecut fulgerător prin parlament, în doar câteva zile. A fost sprijinit și de PLDM, trezind suspiciuni că a fost o condiție pusă partidului premierului desemnat Vlad Filat pentru a putea obține sprijinul democraților în fruntea unui nou guvern. Despre miza noii legi, substanța ei și graba cu care a fost votată o reformă electorală atât de amplă, relatează Liliana Barbăroșie:
Democraţii sunt de părere, după cum au spus în parlament când şi-au prezentat reforma, că între aleşi şi popor s-ar fi produs o ruptură, iar proiectul lor ar trebui s-o înlăture. Comuniştii, însă, care au criticat cu fermitate proiectul, spun că în acest mod Vlad Plahotniuc vrea să-şi asigure întâietatea în parlamentul viitor, în care ar risca să nu intre, iar Vlad Filat, strâns la perete, plăteşte acest preţ ruşinos pentru a se menţine în funcţia de premier.
Opoziţia a trimis o scrisoare, astăzi, Secretarului general al Consiliului Europei, îndemnându-l să intervină pentru a opri reforma.
Liderul lor, Vladimir Voronin, a anunţat în parlament, înainte de a-şi conduce deputaţii spre ieşire, că se va întâlni chiar, în regim de urgenţă, cu demnitarul european, iar majoritarii nu ar avea dreptul să voteze legea fără vreo expertiză internaţională şi în lipsa unui consens politic mai larg.
„Nu aveţi nici un drept să votaţi, fiind o ţară aflată sub monitorizare…”
Reforma a stârnit şi indignarea societăţii civile. Coaliţia civică pentru alegeri libere