La Muzeul de Istorie Suceava din cadrul Muzeului Bucovinei s-a deschis joi expoziţia de pictură cu genericul „Scene şi personaje din Vechiul Testament”, care etalează lucrări din Galeria de Artă Europeană a Muzeului Naţional Brukenthal.
„Este păcat să avem asemenea comori şi să nu le prezentăm publicului”
Expoziţia prezintă publicului 19 lucrări din patrimoniul muzeului sibian (tablouri între care se află şi piese din categoria Tezaur), lucrări cu tematică biblică, unele dintre ele de dimensiuni mari, realizate în secolele XVI-XIX, de pictori flamanzi, italieni şi germani.
Aşa cum a spus la deschidere directorul general al Muzeului Bucovinei, Constantin Emil Ursu, expoziţia, care reuneşte lucrări cu o valoare totală de asigurare care depăşeşte suma de un milion de euro, a necesitat „un efort financiar important” pentru a fi prezentată publicului sucevean.
Prezent la vernisaj, directorul Muzeului Naţional Brukenthal, prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca, a subliniat faptul că, doar cu câteva ore în urmă, s-a semnat protocolul partenerial „Axa culturală Nord-Est Sibiu - Suceava”, un contract de colaborare inter-instituţională între Muzeul Naţional Brukenthal şi Muzeul Bucovinei, şi s-a referit la această expoziţie pentru configurarea căreia s-au scos, din colecţiile muzeului din Sibiu, „piese de înaltă valoare”, care n-au mai fost prezentate publicului până acum.
„Este păcat să avem asemenea comori - a precizat el - care reflectă epoci, mentalităţi, şi să nu le prezentăm publicului, piese atât de vechi şi de bine făcute de oameni pentru oameni”.
„Sunt lucrări deosebite, între care se află şi piese recent restaurate, care sunt expuse în premieră la Suceava”
Aşa cum a spus Suzana Cosovan, şefa secţiei de Artă din cadrul Muzeului Bucovinei, lucrările, aparţinând unor artişti din sec. XVI - XIX, alcătuiesc împreună