Dezvoltarea haotică din noile extensii ale Clujului îşi arată efectele în 2013. Comisia de urbanism care analizează proiectele propuse în oraş a ajuns să medieze negocierile dintre vecini, pentru a evita să aprobe construcţii după reguli din 2006.
Un proprietar privat intenţionează să construiască două locuinţe cuplate, cu parter şi etaj, pe str. Duiliu Zamfirescu (din sudul a oraşului, în apropierea str. Eugen Ionesco), pe un teren de 250 mp. Proiectul a ajuns în atenţia Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism în această săptămână, când vecinii s-au prezentat în faţa urbaniştilor pentru a se plânge de noul proiect care ar afecta calitatea locuirii din zonă. Astfel, arată locuitorii, cele două locuinţe cuplate ar fi amplasate la doar 1,5 m de stradă, deşi Unitatea Teritorială de Referinţă a zonei solicită o distanţă de minim 5 m. Noua construcţie, cu două case, are la dispoziţie un teren de numai 250 mp, în vreme ce alte locuinţe, chiar individuale, beneficiază de 600 mp.
Potrivit Corinei Ciuban, şefa Direcţiei de urbanism din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, certificatul de urbanism pentru acest proiect a fost emis corect, luând în calcul ultimul studiu realizat, adică un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) din 2006. „Noi credem că este nevoie de un PUD pentru acest proiect. Aşa ar fi corect. Nu ni se pare justificat ca la şase ani distanţă să se aibă în vedere în acest caz un PUD făcut pentru un proiect de vizavi, adică valabil în diagonală", a susţinut unul dintre locuitorii cu case în zonă, Călin Cojocaru, reprezentant al vecinilor nemulţumiţi. Acesta a menţionat, de asemenea, că vecinii interesaţi nu au avut acces la certificatul de urbanism emis pentru informare în vederea realizării noului proiect.
În ciuda argumentului tehnic al conducerii Direcţiei de urbanism, arhitectul Şerban Ţigănaş, membru al CTATU, a completat că r