Doi dintre angajații Direcției Silvice Cluj au rupt tăcerea. Ei au divulgat la DNA că pădurarii sunt obligați să plătească superiorilor 20.000 de euro anual. Plata se făcea în două rate
1 /.
Pădurarii care l-au denunţat pe directorul Direcţiei Silvice Cluj (DSC), Traian Mariş, pentru că le-a cerut mită, dezvăluie corupţia care a cuprins ca un cancer în metastază acest domeniu. Voicu Tomoş, pădurar în Cantonul 17 din Districtul 3 Silvic Beliş, şi Călin Bâlc, şeful acestui district, au dezvăluit anchetatorilor DNA faptul că fiecare pădurar din arondismentul DSC este obligat să cotizeze, anual, suma de 20.000 de euro şefilor de la Cluj. Plata se face în două rate egale, de zece mii de euro, de regulă primăvara şi toamna.
Directorul - „frate” cu hoţul de lemne
„Denunţul făcut de Tomoş arată că, în mod repetat, Traian Mariş a cerut de la subordonaţi sume de bani, de ordinul zecilor de mii de euro, pentru a nu încheia acte de control în defavoarea acestora”, potrivit procurorilor DNA Cluj. Anchetatorii mai arată că pe lângă cotizaţia anuală, Mariş - şi nu doar el, ci şi alţi angajaţi ai DSC - pretindeau şi „material lemnos în schimbul cererii angajaţilor de a avea asigurate posturile în care funcţionează”.
Bâlc s-a autodenunţat că, pentru a-şi păstra funcţia i-a dat lui Mariş, anul trecut, 10.000 de euro. Mariş a fost prins în flagrant cu ajutorul pădurarului Valentin Mariş, la care cei doi denunţători au apelat pentru a scăpa de mutarea disciplinară în alte funcţii, din cauza unor grave nereguli în sectoarele de pădure de care răspundeau. Directorul Traian Mariş a fost arestat pentru 29 de zile.
20.000 de euro pe an era „taxa de corupţie” pe care pădurarii erau obligaţi să o plătească şefilor Directorul Direcţiei Silvice Cluj a fost reţinut pentru că a cerut MITĂ pentru a nu vedea un jaf de CINCI milioane de euro