Ambasadorul Republicii Populare Chineze, Tong Mingtao, a transmis oficial Republicii Moldova Centrul de medicină tradiţională chinezească.
Proiectul a început câţiva ani în urmă şi a constat în construcţia centrului şi instruirea specialiştilor moldoveni de către colegi din China. China a investit în proiect 5 milioane de yuani, aproximativ 500.000 de euro, relevă Info-Prim Neo.
Ambasadorul Republicii Populare Chineze, Tong Mingtao, a spus că toţi medicii care activează aici au făcut un stagiu în China. Specialiştii moldoveni au obţinut cunoştinţele de bază despre medicina tradiţională chinezească şi sunt pregătiţi pentru a o aplica. Diplomatul a mai spus că în lume există mai multe centre de medicină tradiţională chinezească, dar cel din Chişinău, fiind unicul din această zonă, trebuie să fie un exemplu pentru toată Europa de Sud-Eest.
Viceministrul sănătăţii în exerciţiu, Gheorghe Ţurcanu, a comunicat că instituţia reprezintă o clinică în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmaceutică „Nicolae Testemiţanu”. Centrul a fost deschis în 2011 şi timp de 2 ani a prestat 14 mii de proceduri de medicină tradiţională. Acum în centru activează 18 lucrători medicali, dar aici continuu sunt formaţi specialişti şi într-o perioadă scurtă se doreşte dublarea serviciilor.
Rectorul Universităţii „Nicolae Testemiţanu”, Ion Ababii, a remarcat că toţi studenţii la medicină din anul 5 de studii, care au ales cursul opţional de medicină tradiţională, au fost instruiţi de specialiştii din cadrul centrului.
Pacienţii pot ajunge la centru doar prin îndreptare de la medicul de familie. Ministerul Sănătăţii îi va informa pe medicii de familie despre existenţa centrului şi beneficiile tratamentelor prin acupunctură, terapie manuală şi fitoterapie. Unele proceduri vor fi gratuite, în baza poliţei de asigurare medicală, altele vor fi contra plată, în depende