Congresul PSD a adoptat proiectul de modificare a Statutului partidului, prin care se introduce funcţia de preşedinte executiv al formaţiunii, care coordonează activitatea curentă de partid la nivel central, comunicarea internă cu organizaţiile judeţene, a municipiului Bucureşti şi pentru Diaspora, precum şi comunicarea cu instituţiile şi autorităţile publice centrale sau locale şi cu alte partide sau organizaţii din ţară sau străinătate.
Totodată, acesta îndeplineşte orice alte atribuţii delegate de către preşedintele partidului sau stabilite prin hotărârile Congresului sau care ies din prevederile Statutului PSD.
Potrivit noului Statut, PSD are 21 de vicepreşedinţi din care opt vicepreşedinţi aleşi la nivelul celor opt regiuni de dezvoltare a României, opt vicepreşedinţi aleşi la nivel naţional, în ordinea descrescătoare a voturilor, şi cinci vicepreşedinţi aleşi la nivel naţional din cadrul organizaţiei de femei a PSD, în ordinea descrescătoare a voturilor.
Consiliul Naţional al PSD este alcătuit din maximum 1.001 membri aleşi dintre candidaţii desemnaţi de Conferinţele judeţene, a municipiului Bucureşti şi a PSD Diaspora sau propuşi de Congres şi câte 25 de reprezentanţi ai fiecăruia dintre structurile interne ale partidului (TSD, OFSD, O-PSD, LAL), desemnaţi de Comitetele Executive ale acestora.
Secretarul executiv al CN are următoarele atribuţii principale: coordonează activitatea administrativă a departamentelor constituite în cadrul Consiliului Naţional; monitorizează îndeplinirea atribuţiilor departamentelor, asigură evidenţa şi arhivarea documentelor interne ale departamentelor; primeşte prin delegare atribuţii din partea preşedintelui Consiliului Naţional.
În cadrul CN al PSD se organizează departamente structurate pe principalele domenii de activitate guvernamentală în care sunt cuprinşi membru ai CN şi specialişti din domeni