Proiectul noii directive europene a tutunului, în forma actuală, ar duce la o scădere cu cel puţin 20% a taxelor plătite la buget de industria tutunului din România şi ar provoca pierderi de 800 milioane euro anual numai din eliminarea ţigaretelor slim şi mentolate, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova şi Bulgaria.
Un alt efect negativ asupra bugetului ar fi creşterea cheltuielilor cu combaterea contrabandei, pentru că produsele din tutun interzise în statele membre UE ar putea fi vândute în continuare în ţările din jurul României care nu sunt membre ale Uniunii.
Printre prevederile proiectului de directivă figurează posibilitatea standardizării formei şi designului pachetului de ţigări, care ar presupune dispariţia ţigaretelor superlong în pachetele de altă formă şi mărime decât pachetul standard 8,8x5,4x2,2, interzicerea ţigaretelor mentolate, slim şi superslim, avertismente de sănătate extinse la 75% din suprafaţa pachetului.
'Sperăm că poziţia de ţară a României va reflecta în primul rând necesităţile actuale ale bugetului şi că va fi conturată cât mai curând pentru că la Bruxelles au loc deja negocieri', a spus Gilda Lazăr.
În prezent, statele membre UE din flancul sudic, cu tradiţie în industria tutunului, sunt împotriva acestui proiect de directivă europeană.