Zilele trecute, câțiva voluntari ai campaniei „O șansă copiilor de la țară”, elevi din Colegiul German Goethe, directorul proiectului și o echipă de specialiști oftalmologi au mers la Centrul de primire „Neghiniță” din București, pentru a reevalua starea ochilor unor copii care sunt internați acolo, nevăzători și parțial nevăzători.
Răzvan nu a purtat ochelari niciodată. Cu un ochi nu mai vede deloc, cu celălalt doar în proporție de 50%
Încurajat cu o bomboană ca să stea cuminte la examinarea oftalmologică
Diagnosticarea s-a făcut cu aparatură performantă
Fundația Ringier le-a donat copiilor dulciuri
40 de puşti, cu vârste cuprinse între 6 şi 13 ani, stau de luni până vineri în centrul de îngrijire „Neghiniţă”, din sectorul 2 al Capitalei. Printre ei sunt şi copii de la ţară, din judeţele limitrofe. Zece dintre ei sunt complet nevăzători, iar restul au probleme grave de vedere, mergând zilnic cu câte un pas mai aproape de … beznă.
În speranţa că unele cazuri se pot vindeca sau măcar se pot ameliora ori stopa, echipa „O şansă copiilor de la ţară”, împreună cu doctorul oftalmolog Roxana Cozubaş de la Optiblu, au reevaluat fiecare copil în parte.
Dr. Cozubaş a fost foarte marcată de comportamentul micuţiilor, de multe ori ajungând să-şi ascundă ochii împănjeniţi de lacrimi. Nici nu avea cum să-şi ţină emoţiile în frâu atunci când o fetiţă nevăzătoare i-a explicat că defectul ei de vedere (n.r. e oarbă) se datorează faptului că a fost crezută moartă şi aruncată la gunoi.
Daniel, care are doar opt anişori, este un copil foarte timd şi ascultător. Din păcate, un handicap grav îl împiedică să vorbească. Exprimarea lui este „au”, atunci când o strigă pe doamna doctor, „uuu” este pentru prieteni. Dr. Roxana Cozubaş a reuşit să-i pună un diagnostic după ce l-a încurajat să deseneze cu degetul, pe masă,