Ediţia din acest an a Târgului Gaudeamus din Cluj-Napoca îi invită pe clujeni la o expoziţie mai puţin obişnuită. Este vorba de fotografiile artistului francez Jean-Marc Godès care promovează carte şi lectura.
Foi de carte într-o sticlă aruncată într-o apă curgătoare, partituri muzicale puse la uscat, lectură sub o cascadă sau melci care dau târcoale unei cărţi deschise pe iarbă. Acestea sunt câteva dintre imaginile pe care clujeni le pot vedea în fotografiile artistului francez Jean-Marc Godès.
Expoziţia sa se numeşte „Istoria imaginară a cărţii şi a scrisului“ şi este una itinerantă. Jean-Marc Godès a semnat peste 40 de expoziţii personale în Franţa, Italia, Brazilia, Elveţia, Irlanda. A expsu în librării, biblioteci, mediateci, saloane, târguri de carte.
Iar fotografiile sale sunt o incursiune în lumea cărţilor din prisma fotografului.
Godès este un artist care îşi dedică fotografiile promovării cărţilor şi culturii scrise dorind astfel să redea cărţilor locul lor aparte de creator de lumi.
Opera sa se află la graniţa dintre fotografie, poezie şi montaj cinematografic.
Expoziţia mai poate fi văzută şi mâine, 21 aprilie, până la ora 14.00, la Târgul Gaudeamus din Piaţa Unirii. Tot mâine, de la ora 12.00, vor fi acordate premiile ediţiei 2013 ale târgului.
Evenimentul reuneşte 89 de expozanţi reprezentând principalele categorii prezente pe piaţa de carte şi educaţie din România - edituri, agenţii de difuzare de carte şi produse multimedia, instituţii de învăţământ. Clujenii găsesc cărţi şi cu 1 leu, 5 lei, 10 lei sau chiar gratuit.
Au fost programate să se desfăşoare 38 de evenimente adresate unui public variat ca domenii de interes şi vârstă.
Cea de a XIV-a ediţie a Târgului Gaudeamus Cluj-Napoca a reluat câteva dintre proiectele deja tradiţionale sau mai recente, iniţiate şi derulate de Radio România, organizat