Există în lume baruri pentru oricine. Pentru pasionații de filme cu eroi, pentru fanii avizi ai marilor formații, pentru pasionații de scufundări sau de expediții în spațiu, ba chiar și pentru amatorii de uragane
În România, oferta este mult mai puțin diversificată. În câteva mari orașe există restaurante cu specific arab, unde clienții sunt încurajați de cadâne să se alăture unui dans sau altul. În Timișoara s-a deschis un bar dedicat pasionaților de jocuri de PlayStation, însă ușa le stă deschisă și amatorilor de alte jocuri video.
În Ardeal sunt câteva baruri și restaurante medievale, care au încercat să devină localuri tematice, în sensul de mai sus. Adesea, însă, aceste tentative s-au rezumat, în final, la organizarea de seri specifice, un soi de baluri mascate pe stil vechi, în care clienții erau invitați să-și închirieze armuri și săbii și, ulterior, să se lupte în cantitățile de alcool consumate.
În Capitală, cel mai celebru astfel de restaurant este Excalibur. Aici, clienții pot închiria haine pentru a intra în atmosfera locului, după care, odată așezați la masă, vor savura felurile de mâncare fără tacâmuri ci, ca pe vremuri, direct cu mâna și, când termină de înfruptat, se pot spăla în boluri specifice altor timpuri. De altfel, întregul decor este personalizat, obiectele fiind realizate la comandă.
Altfel, în București, localuri tematice sunt, în mare, cele dedicate jocurilor de societate. Am vorbit cu proprietarii celor mai cunoscute două baruri de profil, Ludic și Ceainăria Tabiet.
În ambele cazuri, ideea a pornit din pasiune. Mihnea Rădulescu, de la Tabiet, spune că, atunci când „a apărut oportunitatea preluării Ceainăriei, în 2010, nu existau baruri de acest gen în oraș, iar întâlnirile de jocuri ale grupurilor de prieteni se desfășurau fie la cineva acasă, fie închiriau o cameră într-un bar.
Am intrat