Echipa din Ploieşti învinge, dar încă nu convinge că s-ar fi desprins de bugetul local
Petrolul Ploieşti a învins Oţelul cu 3-0, în turul semifinalei, şi a făcut un pas mare spre ultimul act al Cupei României. În clasamentul Ligii 1, se află pe locul doi. O revelaţie a returului, această echipă antrenată de Cosmin Contra! O revelaţie care are cel puţin două explicaţii pămîntene, pe lîngă jocul bun din teren.
Prima ţine de aducerea lotului de 15 jucători de la “U” Cluj. Tranzacţiile sînt anchetate de DIICOT şi au primit denumirea sugestivă de “Dosarul Transferurilor II”. A doua explicaţie se referă la misterioasa schimbare de acţionariat. Primăria Ploieşti, sindicatele petroliştilor şi alte entităţi care deţineau clubul de fotbal au cedat marca şi acţiunile, contra unei garanţii de 600.000 de euro. Noii acţionari majoritari sînt un om de afaceri din Ploieşti, Dan Capră, fiul său şi o firmă a lor, care şi-a suspendat activitatea, SC JIF SRL.
Teoretic, Petrolul este o echipă privată. Cu toate acestea, printr-o hotărîre aprobată de Consiliul Local Ploieşti în decembrie, Primăria se asociază cu Asociaţia Comunitară “Lupii Galbeni” 2012. Şi se obligă să-i plătească acestei asociaţii 2 milioane de euro pentru clasarea pe locurile 1-5 în Liga 1, 1 milion de euro pentru locurile 6-10 şi 1 milion de euro pentru cîştigarea Cupei României.
Asociaţia respectivă a fost fondată, în octombrie, de FC Petrolul, Florian Walter şi Dan Capră, ambii anchetaţi de DIICOT, în “Dosarul Transferurilor II”, pentru fapte de crimă organizată şi delapidare cu consecinţe deosebit de grave. Nu premierile de la bugetul local îngrijorează, cît schema prin care sînt acordate. Nici pe vremea cînd echipa era deţinută oficial de Primărie finanţarea nu era prea transparentă. La un control vizînd anii 2011 şi 2012, Curtea de Conturi a descoperit în actele clubului prime mai mari dec