Scris de Călin Corpaş - Autorităţile locale nu s-au înghesuit la dezbaterea ce avea în vedere conţinutul viitoarei Constituţii.
Vineri, în sala mare a Prefecturii a avut loc un Forum Constituţional local, moderat de Claudiu Crăciun, lector unversitar la SNSPA, membru în echipa de organizare la nivel naţional al Forumului Constituţional. Cealaltă gazdă a discuţiilor a fost Adrian Simon, preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia, filiala Oradea. Prezenţa liderilor politici locali şi, implicit, a instituţiilor, a fost redusă. De altfel, atmosfera a fost una destul de placidă.
Participanţii la forum au abordat problema reaşezării relaţiilor inter-instituţionale, în contextul în care în ultimii ani s-a observat un conflict constant între preşedintele statului şi Parlament. De asemenea, s-a vorbit şi despre regionalizare, însă mai puţin şi fără un aer militant.
Deputatul Ioan Cupşa a vorbit despre relaţiile inter-instituţionale. El crede că scopul noii Constituţii nu ar trebui să fie pacificarea relaţiilor între instituţiile pomenite mai sus, pentru că tensiuni vor apărea tot timpul. Luând modelul american, parlamentarul liberal crede că noua Constituţie ar trebui să aibă un rol integrator la nivel social. Adică toţi românii ar trebui să se simtă reprezentaţi de prevederile şi forma noului act fundamental al statului român.
Rectorul Universităţii Agora, Mişu-Jean Manolescu, membru PDL, a dat şi el o tentă politică discursului său. Pentru Manolescu, chiar dacă populaţia nu îşi doreşte o nouă Constituţie, care să vină la pachet cu regionalizarea, clasa politică acţionează în aşa fel încât să determine poporul să îşi dorească! Chiar dacă la nivel social nu ar exista această nevoie. De aceea, Manolescu spune că se impune ca noua Constituţie să fie votată masivă de electorat, la referendum. Altfel, s-ar dovedi faptul că nu este nevoie de un nou act fundam