Spitalele mici, cele de categoria a IV-a, o vor duce foarte greu în acest an. Potrivit liderului Sanitas Maramureş, Mircea Ciocan, dacă până acum a fost greu să se acorde toate drepturile prevăzute de lege către angajaţii din aceste spitale, de acum încolo va fi aproape imposibil.
Lucrurile în sănătate nu vor sta bine deloc în acest an. Sindicaliştii din sănătate nu exclude ample mişcări de stradă dacă Ministerul Sănătăţii nu îşi va respecta angajamentele luate.
“Noile măsuri financiare pe care le impune Ministerul Sănătăţii vizează o mai mare disciplină financiară. Din acest raţionament cunoaşteţi faptul că începând cu mijlocul acestui an, mai exact cu luna iulie, nicio achiziţie public nu se mai face la nivel de spitale pentru că se va face la nivel centralizat. Asta va diminua cu mult costurile pentru că s-a identificat că acelaşi produs, de aceeaşi calitate şi de la aceeaşi firmă a fost achiziţionat de unele spitale la un preţ, iar la altele la un preţ de până la 5 ori mai mare.
Aceste achiziţii unitare vor reduce costurile. Apoi o altă măsură se referă la evaluarea activităţii managerilor trimestrial, iar cei care vor înregistra pierderi 3 luni consecutiv vor putea fi demişi prin dispoziţia Ministerului Sănătăţii”, a declarat Mircea Ciocan.
Acesta a mai adăugat că o altă problemă care se ridică este aceea că volumul serviciilor medicale, respectiv valoarea contractelor încheiate în acest an de către spitale este mai mică.
“Deci va fi foarte greu în acest an ca managerii să nu înregistreze datorii. Mai ales spitalele mici, care au servicii medicale puţine. Aceste spitale mici, fiind de categoria a III-a şi a IV-a tariful per caz ponderat a fost diminuat de la 1460 la 1380 în acest an. Spitalele vor fi văduvite de bani în acest an şi va fi din ce în ce mai greu să te înscrii într-o linie în care să nu acumulezi arierate.
Noi avem mari