Gurile rele vor spune că Imperiul contraatacă. De abia s-a încheiat secvenţa crizei cipriote, în care Germania a fost din nou acuzată că doreşte să-şi impună voinţa asupra ţărilor din sudul Europei prin planuri de salvare cu condiţii draconice, că un studiu publicat de Banca Centrală Europeană a relansat dezbaterea germană cu privire la indolenţa acestor ţări din Sud.
Potrivit acestui studiu, nemţii ar fi "cei mai săraci din Europa", cu o bogăţie medie mai mică decît cea a spaniolilor, a italienilor, şi chiar şi a grecilor şi ciprioţilor.
DE ACELASI AUTOR Speranţe balcanice Diviziunile noastre europene Toţi responsabili Mănuşa lui Cameron Nu a fost nevoie de mai mult pentru ca Der Spiegel să titreze "Minciuna sărăciei. Cum îşi ascund averea ţările europene aflate în criză", alături de imaginea unui bătrîn pe un măgar aruncînd bancnote în vînt. "Salvarea monedei euro este ea cu adevărat echitabilă atunci cînd oamenii din ţările beneficiare sînt mai bogaţi decît cetăţenii ţărilor care dau?", întreabă săptămînalul, care adăugă că "o dezbatere privind o nouă împărţire a sarcinilor s-a lăsat prea mult aşteptată".
Dincolo de acest război de clişee întreţinut cu complezenţă atît în nordul cît şi în sudul Europei, Der Spiegel pune o întrebare crucială: va contesta oare Germania mecanismele de salvare puse în aplicare în zona euro? Dar această întrebare se bazează pe o percepţie greşită. Desigur, Germania plăteşte mai mult decît celelalte state membre pentru a salva ţările în criză, dar ea nu este singura şi nu plăteşte în mod disproporţionat.
Planurile de salvare şi Mecanismul European de Stabilitate sînt finanţate de către state în funcţie de populaţia şi de bogăţia lor naţională. Germania este ţara cea mai populată şi cea mai bogată din UE, este deci normal ca ea să contribuie mai mult, dar proporţional, la