O bere Tsing Tao, la 640 ml şi 16 lei, de la mama ei, e startul corect al unui prânz chinezesc.
Se spune că există atâția bucătari, cam câți chinezi sunt! La „Cinci elemente” sunt doar doi, dar buni!
Acompaniază perfect o salată picantă de bureţi chinezeşti şi meduze pitice uscate, la 48 de lei! Completarea caldă, de 35 de lei, a fost un bol cu noodles – tăieţei de orez, cu felioare de vită şi baby-shrimps. Iar o supă de alge marine, cu zdrenţe de ou, de un pol, te scoate sigur din mahmureală şi te teleportează în Marea Galbenă.
Alt bol cu bucăţele din pulpă de oaie iuţite cu chilli, trase la wok cu chimen, la 45 de lei, s-a asortat la fix cu un orez Yang Zhou – botezat după numele zonei de origine – cu ou, mazăre, porumb, morcov şi praz. Un fleac de 12 lei. Opt creveţi Tiger, cu sos de chilli, legume şi alune, au venit la pachet cu un orez cu curry. Evident toată mâncarea a venit însoţită de clasicele sosuri chinezeşti, de soia, chilli şi dulce-acrişor. Ca să estompezi arsura esofagiană, un pahar de Chardonnay, alb, sec de la Aurelia Vişinescu, Cramele Săhăteni, la 20 de lei, e idee bună. Iar opt batoane cu cremă de lapte prăjit „Cui Pi”, adică crocante, cu sos de afine şi de lapte condensat, la 30 de lei l-ar fi băgat şi pe Confucius în confuzie!
„Echilibrul celor cinci elemente înseamnă sănătate şi armonie. Mâncarea echilibrată e cel mai important precept al unei vieţi sănătoase.”
SEKE, bucătar chinez
Cele „Cinci elemente” de pe strada Icoanei
Cel mai elegant „chinezesc” din Capitală, „Cinci elemente”, de pe strada Icoanei, e plasat la parterul unei vechi case boiereşti. Numele localului e dat după ceea ce chinezii consideră a fi elementele primordiale: focul, pământul, metalul, apa şi lemnul. Restaurantul este bine „aerisit” şi, mai rar într-o cârciumă asiatică, nu miroase deloc a mâncare în saloane. Atmosfera e una cal