Un cititor, astăzi în vârstă de 72 de ani, din Tg. Jiu, juca fotbal și două tractoare cu țepi au venit să dărâme Coloana Infinitului. Să vedem ce s-a întâmplat...
N. Tudor: „Eram prin clasa a-II-a la Şcoala elementară „Ştefulescu” din Târgu Jiu şi aveam un fel de campionat de fotbal între clasele primare. Jucam în picioarele goale cu un fel de minge, din cârpă, chiar pe terenul unde păşteau caii romilor din Obreja, în jurul Coloanei fără sfârşit, lângă FCTV (Fabrica de confecţii Tudor Vladimirescu).
Într-una din zile, după ore, mai mulţi colegi am mers acolo, pentru a încinge un fotbal. Dar am fost împie dicaţi de un grup de tovarăşi, de la raion, care veniseră cu două tractoare cu ţepi la roţi, să dea jos Coloana, care era considerată simbolul burgheziei.
Noi am fost goniţi din zonă dar nici ei nu au reuşit să se achite de sarcină. Nici măcar nu au clintit-o, atât de bine era făcută. Coloana e şi acum în acelaşi loc.
Pentru neîndeplinirea sarcinii tovarăşul de la partid, secretarul de partid al raionului de atunci, a fost schimbat.
Acum am 72 de ani şi-mi aduc aminte de evenimentele petrecute în copilăria mea. Erau vremuri tulburi, părinţii munceau din greu pentru a ne asigura traiul zilnic. Ei nu aveau timp să urmărească faptele conducerii de atunci. De aceea s-au întâmplat fapte incredibile, ca cel relatat mai sus”.
Coloana era considerată simbolul burgheziei
Istoria Coloanei
Inaugurată la 27 octombrie 1938, coloana are o înălţime de 29,35 metri şi este compusă din 15 moduli .Modulii erau numiţi „mărgele” de către autorul lor, Constantin Brâncuşi. Coloana a fost turnată în fontă în septembrie 1937 la Atelierele Centrale din Petroşani (ACP).
Şefulproiectului a fost inginerul Ştefan Georgescu- Gorjan, proiectul de execuţie şi calculele au fost făcute de inginerul Nicolae Hasnas, execuţia stâlpului central a fost coordo