La sfârşit de săptămână cu Europa Liberă: cu Valentina Ursu şi invitaţii săi, enoriaşi şi preoţi, de prin părţile Nisporenilor şi din capitală.
Moldovenii au încredere în Biserică şi în presă. Sunt sceptici însă când vine vorba de deputaţi, miniştri sau judecători. Aşa arată rezultatele Barometrului de Opinie Publică din ultimii ani. Potrivit rezultatelor cercetării, 78 la sută dintre moldoveni ar avea încredere în Biserică. Experţii susţin însă că acest procent este în descreştere, pentru că politicul ar fi pătruns în Biserică.
Oamenii cu care am discutat la Cioreşti, Nisporeni, cred că liderii partidelor trebuie să nu permită recrutarea preoţilor în politică şi nici folosirea în scopuri politice a persoanelor, spaţiilor, slujbelor şi însemnelor bisericeşti. Ei cer ca Biserica să-şi păstreze echidistanţa faţă de partide.
La Cioreşti, Nisporeni x La Cioreşti, Nisporeni - „La noi, când a fost campania electorală, şi Plahotniuc ne-a dat bani pentru restaurarea Bisericii, şi Filat ne-a dat. Şi nu mai ştiu cine a mai venit pe aici şi au promis, dar nu s-a mai făcut.”
- „Condamn lucrul acesta, când un preot – care trebuie să servească credinţa, Biblia, Evanghelia – îşi bagă nasul acolo unde Voronin face politică…”
- „Am antipatie faţă de popii aceştia care se implică în politică şi faţă de modul lor de viaţă. Nu acuz Biserica ca atare, creştinismul. Dar acuz dacă se implică în politică, începând cu mitropolitul şi până la ultimul popă.”
- „Acestea sunt cadre instalate de înălţimea patriarhală de la Moscova.”
- „Mitropolitul trebuie să se ocupe cu reforma, cu schimbarea cadrelor de preoţi, să vadă ce e acolo, de botezurile acestea, de înmormântări, că s-au ridicat preţurile, să facă reforme. Sărbătorile… de exemplu, numai noi avem Anul Nou pe vechi. Mitropolitul trebuie să spună un