Nichita Stănescu, alături de Nicolae Labiş şi Marin Preda sunt trei dintre cei mai cunoscuţi scriitori români, care de-a lungul timpului au devenit notorii şi pentru pasiunea care. într-o anumită măsură, i-a condus spre moarte: alcoolul.
adevarul.ro vă spune povestea a trei mari genii literare care au creat capodopere, conduşi fiind,de multe ori, de aburii alcoolului.
Nicolae Labiş a băut ultima dată la Peştera
Opera de referinţă a lui Labiş este „Moartea căprioarei” , creaţie cunoscută de generaţii întregi. Poetul nu a avut suficient timp să se bucure de viaţă pentru că la doar 21 de ani a murit călcat de tramvai, în data de 22 decembrie 1956.
Tânărul poet era la un restaurant din Capitală, alături de o doamnă cu „o moralitate îndoielnică” , după cum povesteşte istoricul Dan Falcan. Acesta şi-a petrecut o parte din zi în restaurantul Peştera, în compania misterioasei femei, care era, cel mai probabil, o balerină din Rusia, spune Falcan.
La masa poetul însoţit de balerina rusă se afla şi Lucian Raicu, împreună cu soţia lui. Se pare că cei patru au stat la un pahar în interiorul restaurantului Peştera, fără ca niciunul dintre aceştia să ştie că pentru Nicolae Labiş urma să fie ultima întâlnire, ultimul pahar.
După ce a părăsit restaurantul, poetul - însoţit de partenera sa - a ajuns în staţia de tramvai din apropierea restaurantului. Printr-o întâmplare nefericită sau printr-un plan pus la cale cu grijă, Nicolae Labiş (foto dreapta) a ajuns sub roţile tramvaiului. Astfel s-a sfârşit povestea unuia dintre cei mai talentaţi scriitori ai României.
Imediat după accident a fost dus la spitalul Colţea, dar starea lui s-a agravat. A fost trimis la un alt spital, însă fără niciun rezultat, pentru că tânărul Labiş încetase să mai respire.
După accident au apărut numeroase speculaţii cu privirea la modul în care acesta s-a petrecu