Ieri, la sediul Instituţiei Prefectului a avut loc şedinţa Comitetului consultativ de dialog civic pentru problemele persoanelor vârstnice. În cadrul acestei întruniri s-a prezentat situaţia centrelor sociale din subordinea Direcţiei de Asistenţă Comunitară (DAC) Iaşi, destinate persoanelor în vârstă, fără adăpost.
DAC este serviciul public de interes local, cu personalitate juridică, care funcţionează sub autoritatea municipiului Iaşi şi care oferă servicii sociale la nivelul comunităţii locale prin activităţi derulate în opt servicii, trei birouri, şase compartimente, nouă centre sociale şi trei instituţii subordonate.
Dintre unităţile gestionate de DAC, cele destinate persoanelor vârstnice sunt reprezentate de două centre de rezidenţă pentru pensionari, Cantina de ajutor Social şi cinci cluburi pentru pensionari.
Căminul de Bătrâni „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena“ – Bucium are o capacitate de 178 de locuri, în timp ce Căminul de Pensionari „Sf. Cuvioasă Parascheva“ – Copou are o capacitate de 220 de locuri. Condiţiile de internare în aceste unităţi presupun un domiciliu stabil pe raza municipiului, o stare de sănătate bună (autonomie în autoîngrijire) şi cerinţa ca solicitantul să nu deţină imobile în proprietate. Cotizaţia care trebuie achitată de către vârstnicul internat este de 411 lei în căminul din Bucium, respectiv 415 lei în căminul din Copou.
Cantina de Ajutor Social asigură zilnic hrană caldă pentru un număr de 200 de persoane vârstnice, fără familie şi fără susţinători, marginalizate social, cu afecţiuni fizice şi psihice, care nu mai au posibilitatea întreţinerii sau asigurării preparării hranei zilnice, pentru familiile aflate în situaţie de risc şi persoanelor singure, fără venituri.
Fiecare dintre cele cinci cluburi de pensionari de pe raza municipiului are o capacitate de 150-200 de locuri. În aceste cluburi se desfă