Un pahar de Tsipuro, de Tirnavos, de la poalele Olimpului, la zece lei, ne-a dat apetit pentru o „linie” de zece „alifii”: pastă de măsline negre şi verzi, Tirokafteri – cremă de brânză picantă, Tzatziki, Humus, Melitzanosalata – salată de vinete cu ceapă, Taramosalata – icre de cod, Fava – pastă de mazăre escată, Scordalia – piure de cartofi cu usturoi şi Kavouras salata – pastă din carne de crab. Pentru două persoane, 50 de lei.
Să spargi sau să nu spargi o duzină de farfurii? Dacă te iei după greci cam așa ar trebui să faci când te simți bine
Meze-ul e însoţit de o lipie cu ulei de măsline şi măghiran. Un Bouyourdi, adică un bol cu Feta şi brânză grasă Manouri, cu sos picant de roşii şi capere, dat la cuptor, la 29 de lei, a încălzit atmosfera. Iar o supă groasă, de cod mic şi alţi peşti mărunţi, cu ceapă, la 27 de lei, cu lămâie stoarsă din belşug, ne-a amintit că încă e frig afară.
Un Roditis, alb, sec, din Peloponez, la 79 de lei fiola a asigurat tranzitul către un Bifteki, o chiftea condimentată, gar nisită cu cartofi prăjiţi şi felii de gutui cu sos de muştar, la 43 de marafeţi. Un ciolan de porc caramelizat cu miere, mastică, sos de soia şi dat la cuptor două ore, la foc mic, la 53 de lei – bun la trei persoane – ne-a tăiat răsuflarea. Finalul: o ravieră cu halva tradiţională, la 18 lei, a venit la braţ cu o cafea „blondă” grecească. Mai lipseau un sertaki şi o duzină de farfurii sparte!
„Scopul meu e să reinventez gusturile tradiţionale într-o prezentare contemporană!”
IOANNIS STAMATOGIANNIS, un Odysseus al bucătăriei greceşti
„Ţestoasa” pe strada Traian
Restaurantul cu nume de broască ţestoasă caraibiană, Tortuga, de pe strada Traian, e un „grecesc” modern, cu o bucătărie adaptată pentru clienţii români. Mesele sunt bine poziţionate aşa încât să poţi vorbi tare, cum fac grecii, fără să deranjezi convivii de alătu