Centrul Naţional pentru Transparenţă şi Drepturile Omului a făcut public studiul „Percepţiile studenţilor privind fenomenul corupţiei în Instituţiile de Învăţământ Superior”.
Studiul sociologic vizează trei universităţi din Republica Moldova: Universitatea de Stat din Moldova, Academia de Studii Economice din Moldova şi Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi. Acesta a fost realizat concomitent în ţările membre ale Reţelei Studenţeşti Anticorupţie din Europa de Sud-Est: Bulgaria, Croaţia, Macedonia, Moldova şi Serbia.
Pentru a evolua gradul de percepere a corupţiei printre studenţi, dar şi gradul de percepere a combaterii eficiente a fenomenului mitei, copiatului şi nepotismului, au fost distribuite 1200 de chestionare, câte 400 pentru fiecare instituţie superioară.
Potretul studentului tipic
În urma studiului care a durat din ianuarie 2012 până în aprilie 2013, s-a creat un portret al studentului moldovean. Considerând calitatea studiilor drept una între satisfăcătoare şi bună, studentul însă nu-şi doreşte îmbunătăţirea prin vreo metodă a situaţiei. Doar în jur de 30% dintre tinerii care învaţă în instituţii superioare consideră corupţia o problemă, iar de pe o scară de la 1 la 4 aceştia o tolerează la nivel de 2, 25. A utiliza un paragraf fără a menţiona sursa, a vinde locul în cămin, a tolera profesorul care ia mită şi chiar a-i oferi acea mită – astea sunt acţiunile întreprinse de studenţii moldoveni care, pe lângă asta, consideră că fenomenul trebuie combătut.
Conform studiului, studentul nostru este cu atât mai nemulţumit de calitatea învăţământului, cu cât înaintează în anii academici. 58% a tinerilor consideră sistemul de învăţământ din ţară ca fiind unul „bun”, iar 23% îl califică drept „satisfăcător”. Mai mult de 50 la sută acceptă plagiatul în lucrările de curs, iar 30% nu văd nimic grav în vânzarea camerei de cămin. Deş