Anul acesta, un kilogram de carne de miel nu va fi mai ieftin de 30-35 de lei. Cei care comercializează carne de miel sunt nevoiţi să se adapteze pieţei dacă vor să-şi vândă produsele din carne de miel, chiar dacă au avut dificultăţi în creşterea animalelor iarna din cauza lipsei de vegetaţie şi a scumpirii nutreţurilor.
Crescătorii de animale spun că nu lasă foarte mult la preț, deoarece statul nu le-a oferit nici un sprijin.
„Ne trezim în fiecare dimineaţă la ora 5.00, pentru a le da să mănânce, alergăm cu ei pe câmpuri, e obositor. Dacă nu ai fâneţe, nu te poţi descurca, pentru că preţurile la furajere sunt exorbitant de mari. Nu există nimic în judeţul acesta, totul e la pământ. Fermierii preferă să plece în afară sau să-şi vândă carnea de miel pe internet. Cine să mai vină în târguri? Nu are lumea bani”, a declarat un cioban.
Fermierii spun că nu vor sacrifica foarte mulți miei, ci preferă să aștepte clientul cu mielul viu, să îl taie pe loc, având în vedere că marfa se poate altera dacă nu o cumpără nimeni și atunci vor fi nevoiți să o arunce. Așa că locurile special amenajate pentru sacrificarea mieilor de Paște vor fi pline mai multe cu animale vii, care își vor aștepta clienții.
Reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Mehedinţi îi avertizează pe severinenii care vor să cumpere carne de miel să fie atenţi la respectarea normelor de igienă stabilite prin lege cu privire la sacrificarea, transportul, dar şi comercializarea animalelor respective. Producătorii de la sate şi nu numai, care vând atât carne de miel, cât şi produse ovo-lactate, trebuie să deţină datele acordate de DSVSA sau fişe de sănătate care să ateste starea de sănătate a animalelor de la care au fost obţinute alimentele respective, completate de medicii veterinari din localităţile de origine. Sacrificarea mieilor de Paşte trebuie să