In pofida faptului ca Arabia Saudita ramane una dintre cele mai importante economii a lumii arabe, pe arena regionala ea cedeaza, treptat, pozitii, sub presiunea Qatarului vecin. Trebuie spus ca guvernantii regatului, trecuti de mult de prima tinerete, nu dispun de calitati reale de lideri, o realitate ce-si lasa amprenta asupra politicii promovate de Ryad.
Arabia Saudita este, astazi, condusa de urmasii regelui Abdelaziz ben Abderrahmane al-Saoud, fondatorul statului, decedat in 1953. Suveranul a trasat contururile regatului sau prin puterea sabiei. Dar a inteles ca nu e suficient, pentru a asigura stabilitatea necesara. Prin urmare, el s-a straduit sa intareasca unitatea statului cu ajutorul casatoriilor cu marile triburi de pe teritoriul tarii sale.
O strategie care a dat rezultate, dar a generat multi mostenitori. Conform sistemului saudit, titlul regal se transmite de la frate la frate. In plus, multitudinea de triburi din interiorul familiei la putere a trebuit sa imparta intre ele conducerile ministerelelor, a sectorului petrolier si a regiunilor.
Pe hartie, regele Abdullah conduce Arabia Saudita incepand din 2005. In realitate, el a preluat parghiile guvernarii inca din 1995, in calitate de regent, dupa infarctul suferit de predecesorul sau, Fahd. Abdallah este un lider pragmatic, dar el are astazi 90 de ani si, practic, nu mai detine puterea.
Astfel, rolul oficial de sef al statului este indeplinit de actualul ministru al apararii, printul mostenitor Salman. Dar si el a implinit deja 77 de ani. Mai departe, pe linia de rudenie se situeaza seful serviciilor de spionaj, printul Mouqrin, cel mai mic dintre fiii in viata ai fondatorului Arabiei Saudite. Cu toate aceasta, mama lui a provenit dintr-un clan marunt, iar moartea regelui Adballah, caruia ii datoreaza ascensiunea in ierarhia statului, poate pune cruce perspectivelo