Cred că ați auzit de nenumărate ori vorbindu-se despre exodul de creiere din România. Oameni extrem de bine pregătiți din punct de vedere profesional, în mare parte tineri, aleg să părăsească țara pentru a trăi și pentru a lucra în străinătate. Sursa: www.mariandusan.ro
Foarte mulți dintre cei care pleacă sau care intenționează să plece din România nu o fac, în primul rând, pentru bani. Emigrează pentru a trăi într-o societate care funcționează, într-o societate în care impozitele și taxele, pe care cetățeanul le plătește sunt folosite în interesul său.
Foarte mulți dintre cei care au ales să locuiască și să muncească în altă parte au făcut acest lucru și pentru a avea acces la un sistem de sănătate mai performant, să poată circula pe autostrăzi moderne, să poată avea acces la slujbe bine-plătite fără a mai avea nevoie să apeleze la cunoștințe și pile. Pe scurt, să poată trăi într-o lume în care competența, seriozitatea și moralitatea sunt realităţi. Nu sunt naiv, am trăit mulți ani afară, și știu foarte bine că în Occident nu umblă câinii cu covrigii în coadă. Mai mult, există și la ei probleme legate de funcționarea anumitor sisteme. Dar acelea sunt excepția, și nu regula, așa cum nu se întâmplă la noi.
Cred că a sosit momentul ca România, și când spun România mă refer la Guvern dar nu numai, să ofere tinerilor o perspectivă în propria lor țară.
Pentru a înţelege cât de gravă este situaţia, vă dau câteva date statistice legate de exodul medicilor: 14,000 de medici au plecat din România din 2007 până în prezent, adică aproape 10% din personalul medical, iar majoritatea acestora sunt medici tineri, sub 35-40 de ani. 64% dintre tinerii studenţi la medicină intenţionează să părăsească ţara la terminarea universităţii. Şomajul in rândul tinerilor a ajuns la 30%. Alarmantă perspectivă pentru cei care se decid să rămână în ţară. @N_P