Simturile reprezinta singura modalitate prin care putem cunoaste si intelege lumea in care traim. In vreme ce despre oameni se spune ca ar avea chiar mai mult de 9 simturi, animalele ne depasesc uneori atat in privinta numarului, cat si a acuratetii acestora.
Listverse prezinta 10 specii de animale cu simturi ceva mai neobisnuite, cu ajutorul carora supravietuiesc intr-un mediu deseori ostil.
Ciocul electric
Ornitorincul vaneaza nevertebrate mici de pe fundul lacurilor si iazurilor avand un cioc asemanator cu cel al ratei. In timpul scufundarii, ochii, narile si urechile i se inchid, iar acest cioc are o functie foarte bine stabilita.
Aceasta parte a corpului are celule senzoriale, capabile sa detecteze campurile electrice slabe, lasate de animalele in miscare. In plus, celulele sensibile pot detecta si perturbarea apei. Asadar, electroreceptorii si mecanoreceptorii ii permit ornitorincului sa localizeze prada cu o precizie uimitoare.
Ecolocatie
Liliecii folosesc impulsurile inalte ale sunetului si revenirea acestor impulsuri pentru a repera insectele si viteza cu care se deplaseaza.
Sunt mamifere nocturne si vaneaza mai mult insecte mici, asa ca au nevoie de un simt care sa nu se bazeze pe lumina.
De altfel, oamenii prezinta o forma rudimentara a acestui simt, detectand zona de unde provine un sunet.
Raze infrarosii
Dispozitivele de imagistica cu raze infrarosii sunt folosite deseori in operatiuni de salvare sau operatiuni de cautare. Serpii, in schimb, au o capacitate naturala de a vana folosindu-se de lumina infrarosie.
Chiar si atunci cand serpii nu mai au simtul vazului, ei pot vana cu aceeasi exactitate, folosindu-se de razele infrarosii.
Raze ultraviolete
Ca un fel de incuraja