Cum va arăta Moldova dacă va începe exploatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulică puteți să vă imaginați uitându-vă la ce s-a întâmplat în Pennsylvania- imaginile aici . Oamenii arată cum le mor animalele de cancer sau cum apa de la robinet ia foc. Unele familii au primit apă plată de la compania de gaze după ce i-au dat în judecată. Oamenii nici nu se mai pot spăla cu apa de pe proprietățile lor, fac eczeme, au dureri de cap, grețuri, şi le curge sânge din nas. Oamenii care vroiau să facă agricultură în zonă au trebuit să vândă şi să plece, nu era chip să facă agricultură organică cu sonde în preajmă.
Ce le rezervă viitorul oamenilor din sudul Dobrogei, Bihor, Timişoara sau din inima Moldovei? Nu vor mai bea vreodată apă din fântână, vor trebui să depindă de companiile de gaze de şist pentru apă plată? Vor da apă plată la porci şi rațe? Vor renunța la agricultură?
Când se forează la adâncime foarte mare, țevile sunt acoperite de un strat gros de ciment pentru a preveni poluarea pânzei freatice. Cele mai mari cutremure în Pennsylvania sau Texas nu au depăşit vreodată 5.5 grade pe scara Richter. Va rezista cimentul vreunui baron local unui cutremur mai mare de 5.5 grade?
În Pennsylvania oamenii şi animalele lor se îmbolnăvesc, depind de companii de gaze să li se livreze apă, în cele din urmă trebuie să îşi abandoneze casele şi fermele şi să plece. În România, ne aflăm în situația tragică în care în Guvern sau chiar în Parlament nu mai există preocupare pentru riscurile acestor exploatări. Cum mai poate un prefect sau un director de agenție să ridice problema riscurilor când de la vârf – de la Ponta şi Dragnea- au venit indicații publice favorabile exploatărilor?
Ponta spunea presei că discută frecvent acasă despre gazele de şist, făcând un gest frumos față de nevasta Daciana Sârbu: “Va fi o nouă decizie controversată şi înţeleg foa