Până să ajungă să fie consultaţi de un medic, bolnavii care se adresează ambulatoriului integrat de specialitate din cadrul Spitalului Suceava trebuie să aştepte şi o lună de zile, nu puţine fiind cazurile în care perioada de aşteptare se prelungeşte chiar mai mult. Pacienţii se plâng că trebuie să-şi facă programările pentru consultaţii cu câteva săptămâni înainte şi sunt îngrijoraţi că starea lor de sănătate s-ar putea agrava până la data stabilită.
“Am încercat săptămâna trecută să-mi fac o programare la Neurologie. Mi s-a spus că până în luna mai nu este posibil. Dacă aş insista pentru un consult la şefa secţiei, doctoriţa Neagu, aşa cum de altfel îmi doream, ar trebui să aştept până în iunie. Am înţeles că mai repede nu se poate, fiindcă ea are are mulţi pacienţi cronici, iar o perioadă nici nu va lucra fiindcă va fi plecată din localitate”, ne-a mărturisit un pacient.
Aceeaşi aglomeraţie este întâlnită şi la alte specialităţi, cum ar fi Cardiologie şi Urologie, unde lista de programări pentru aprilie a fost de mult completată, bolnavilor recomandându-li-se să revină luna viitoare. De perioade lungi de aşteptare şi de cozi infernale la uşile cabinetelor au parte şi pacienţii cu probleme ce ţin de Ortopedie, Chirurgie sau ORL.
Directorul medical: „Într-adevăr, pacientul pare foarte îndreptăţit să fie nemulţumit”
Conducerea spitalului recunoaşte că listele de aşteptare pentru accesul la asistenţa medicală implică un risc major pentru bolnav, dar susţine că sistemul necorespunzător de lucru nu poate fi evitat atâta timp cât Casa de Asigurări de Sănătate limitează numărul consultaţiilor pe care le decontează la patru pe oră, pentru fiecare medic.
“Aşteptarea revoltă cel mai mult, iar când te gândeşti la o afecţiune cardiacă, fie ea şi cronică, dar despre care nu ştii ce surprize îţi rezervă în perioada de planificare, într