Milioane de oameni isi incep ziua in acelasi fel, cu o ceasca de cafea. Insa, pe cat de asemanatoare ar parea bautura care ne trezeste, fiecare tara are propriile obiceiuri cand vine vorba de felul in care consuma cafeaua.
Cafeaua este unul dintre cele mai cerute produse la nivel mondial si nici pe timp de criza consumul ei nu a scazut vertiginos. Oamenii, indiferent de continent, inca o apreciaza ca fiind un rasfat pe care si-l pot permite, dar fiecare tara are propriul fel de a o savura.
Italia
Probabil ca nimeni nu face o cafea mai buna decat italienii. Desi nu are culturi de arbori de cafea, Italia si-a capatat reputatia de tara a cafelei bune. Asta pentru ca aici s-a nascut cafeaua espresso, un shot de energie pe care il gasesti in orice local din peninsula. Indiferent ca intri intr-o mare cafenea din Roma sau Venetia sau intr-o trattoria de la tara, ai siguranta ca vei primi cea mai buna esenta a cafelei tari, in portii mici.
Etiopia
Acesta este tara natala a cafelei, unde cafeaua se bea de mai bine de o mie de ani. Cu o asemenea istorie nu e de mirare ca ritualul cafelei este un devarat spectacol. De multe ori prajirea boabelor de cafea se face chiar sub ochii clientilor. Procesul poate dura chiar si o ora, timp in care gazda prajeste, macina si fierbe cafeaua.
Statele Unite
Americanii sunt criticati adesea pentru ca au facut din cafea o bautura de duzina, pe care o poti cumpara de la orice tonomat, in orice benzinarie sau la orice fast food de pe marginea drumului. Sunt, insa, la fel de dependenti de licoarea cu cofeina ca si restul pamantenilor. Numai ca in Statele Unite o vei gasi in combinate cu o multime de arome: caramel, frisca, ciocolata, lichior de oua sau gust de prajiturele. Iar imaginea oamenilor grabiti care cara in mana la prima ora un pahar de carton acoperit cu un capac de pla