Să ai un copil cu dizabilităţi fizice în România poate deveni un adevărat calvar pentru părinţii care vor ca acesta să meargă la o şcoală normală. Chiar dacă România a adoptat toată legislaţia europeană cu privire la protecţia copilului şi a persoanelor cu dizabilităţi şi s-a angajat să asigure toate facilităţile pentru persoanele cu handiap, acest lucru nu se întâmplă în realitate, iar şcolile nu fac nici ele excepţie.
Cazul lui Ştefan, elev în clasa VI-a la Şcoala Nr. 131 din Ferentari, e cunoscut de la profesori şi până la inspectorii şcolari din Capitală. De mai bine de două săptămâni, Ştef, cum îi zice toată lumea, nu mai vine la şcoală.
Pentru că suferă de tetrapareză spastică, băiatul nu poate merge singur la şcoală. E ajutat constant de mama lui, care a făcut toate demersurile pentru construirea unei căi speciale de acces în şcoală pentru copil.
În urmă cu mai bine de două săptămâni, pe 3 aprilie, s-a întâmplat un incident la şcoală, în urma căruia mama a fost chemată la Poliţie.
Profesorii care au chemat Poliţia spun că mama ar fi apostrofat-o pe una dintre eleve, pentru că fata ar fi lipit gumă de mestecat de ghipsul lui Ştefan. Femeia spune că poliţiştii au bruscat-o şi ar fi suferit o pareză de plex brasial la mâna stângă. De atunci, conducerea şcolii i-a interzis mamei să mai vină la şcoală, iar copilul a rămas acasă.
În acest moment, Ştefan riscă să piardă anul dacă nu se întoarce la şcoală şi nu urmează cusurile în continuare.
MEDIAFAX FOTO// OCTAV GANEA: Ştefan stă în prima bancă într-un pupitru special
”Nu pot să-l duc la şcoală şi să-l las acolo, pentru că el nu se mai poate mişca toată ziua”, spune Luminiţa Stoian, mama lui Ştefan. Femeia susţine că a făcut tot posibilul să doteze şcoala corespunzător astfel încât copilul să poată să fie pe cât de independent posibil.
„Pentru fiecare lucru