Furnizorii de software-uri antivirus constata recrudescenta atacurilor cibernetice, care au crescut in 2012 cu 42% fata de cele din anul anterior si care au o vadita tendinta de crestere in anul acesta.
Hackerii sunt din ce in ce mai inventivi si, pe masura ce mijloacele antivirus se inmultesc, piratii internetului nascocesc la randul lor noi arme, in fata carora adesea chiar si utilizatorii profesionisti se simt dezarmati, iar pesonaele fizice nu reusesc decat sa constate ca le-au cazut in capcana, noteaza La Tribune.
Multe din tehnicile acestor teroristi virtuali sunt cunoscute, unele au fost anihilate, altele se afla sub protectia programelor antivirus, dar mai mai exista din cele care produc victime in continuare, nu numai datorita ingeniozitatii metodei, ci adesea si datorita stilului abil in care sunt lansate.
Spear phishing
Procedeului i se mai spune si "carligul". Cel inselat primeste un e-mail din partea unei entitati respectabile: banca, firma de asigurare, operator de telecomunicatii. De obicei, este solicitat sa achite o factura si, ca sa-i vada continutul, i se cere ca acceseze un link. Alteori i se poate cere si tiparirea unui document, pentru a carui citire trebuie, de asemenea, sa se foloseasca de link.
Fireste, "documentul" trebuie sa prezinte interes pentru "client", dar de indata ce acesta face clic pe respectivul link, in sistemul informatic al utilizatorului intra un malware, prin care teroristul va avea acces la toate datele, informatiile si chiar parolele acestuia.
Watering hole
Este vorba de o metoda perversa si foarte individualizata. Hackerul incepe prin a cerceta preocuparile personale ale viitoarei victime, de obicei managerul unei mari companii.
Daca, de exemplu, pe acesta il preocupa pescuitul (asta rezulta din activitatea sa pe internet), hacke