„Enciclopedia religiilor” de Michel Malherbe
Nemira, 2012
Pentru mulţi dintre noi, o istorie sau o enciclopedie a religiilor active astăzi ar trebui să reprezinte o achiziţie obligatorie pentru biblioteca personală, un cadou optim pentru un prieten. După ce în anii ’80 istoria lui Mircea Eliade făcea furori şi devenea semiinterzisă, enciclopedia lui Michel Malherbe nu vădește aceeaşi documentaţie şi analiză hermeneutică ca în cazul lui Eliade, dar străluceşte prin eficienţă, coerenţă, prezentare grafică şi accesibilitate. Vreţi să aflaţi detalii despre religiile trecutului sau ale prezentului, despre mormoni, Martorii lui Iehova, secte şi neoprotestantism, ei bine, nimic mai util decât accesarea cuprinsului primului volum din ,,Enciclopedia…’’ lui Michel Malherbe, cea care devine un compendiu, un dicţionar al tuturor curentelor religioase de la Creştinism la Islam, de la zeii egipteni şi greci la Calvin, Joseph Smith ori Charles Taze Russel.
,,Dacă universul a fost creat sau dacă este din întâmplare ceea ce este, lucrul acesta nu are vreo influenţă fundamentală asupra fizicii sau astronomiei. Savanţii, credincioşi sau nu, se află în acelaşi stadiu: ei lucrează. În domeniul ştiinţelor umane, în mod neaşteptat, ipoteza este extraordinar de fecundă.’’ Nu doar fecundă, am opina noi, ci şi obsedantă. În orice caz, epoca războaielor dogmatice a apus. Astăzi, recunoaştem în cei de lângă noi o diversitate ecumenică şi tolerantă în Europa sau SUA cel puţin, unde pe aceeaşi stradă pot convieţui liniştit creştini vechi cu practicanţi New Age, musulmani cu hinduşi.
Anca Giura
„Enciclopedia religiilor” de Michel Malherbe
Nemira, 2012
Pentru mulţi dintre noi, o istorie sau o enciclopedie a religiilor active astăzi ar trebui să reprezinte o achiziţie obligatorie pentru biblioteca personală, un cadou optim pentru un prieten. După ce în