Apropierea Paştelui transformă mieii în produse de lux şi aduce un profit frumuşel fermierilor. Pentru că este mai comod, marfa se vinde en-gros. De la Călăraşi, aceştia au luat calea străinătăţii.
George Popa, unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa ovinelor din judeţul Călăraşi, încarcă TIR-uri cu marfă şi le trimite peste hotare. În acest an, mieii crescuţi în comuna Cuza-Vodă au ajuns pe mesele italienilor, dar şi la consumatori din ţările arabe. „Am dat deja 400 de capete cu 10 lei kilogramul de carne în viu unei firme din Constanţa, SC TOLIL SRL, care face export în ţările arabe şi Europa, cum ar fi: Tunisia, Iordania, Libia, Liban, Siria, Grecia, Bulgaria, Italia şi Croaţia. Este mai uşor să vinzi aşa decât să mergi la piaţă şi să aştepti să vinzi la bucată. În acest an voi încerca şi această variantă. Pregătim 450 de bucăţi pentru călărăşeni cu 20 de lei kilogramul de carne”, spune fermierul.
O oaie, hrană de 70 de lei pe lună
Cu toate că afacerea merge strună, George Popa se gândeşte să renunţe la o parte din animalele pe care le păstoreşte deoarece costurile sunt ridicate. „Gândiţi-vă că un singur animal consumă nutreţ şi boabe de 70 de lei pe lună. La o primă vedere, afacerea este profitabilă, însă când treci totul prin contabilitate vezi că ce ai luat pe mere dai pe pere. Dacă aş vinde cu 30 de lei kilogramul de carne, da, atunci putem să vorbim de câştig. Nici aşa nu pot să-l mânii pe Dumnezeu, însă cam ce am consumat, atât scot la vânzare”, spune George Popa.
Totul sau nimic
George Popa are oieritul în sânge. Cele 1.200 de oi şi 200 de capre pe care le creşte la ferma de la Cuza-Vodă sunt mândria sa. A investit în animale şi în teren arabil tot ce a câştigat într-o viaţă de om. Peste un milion de euro.„Mi-a plăcut să-mi iasă totul ca la carte. Am ajuns să deţin 1.000 de oi din rasa Ţigaie şi câ